Du är här: Hem » Monetär historia » Den svenska laxen och lakanet – 1000kr

Den svenska laxen och lakanet – 1000kr

En gång i tiden var den svenska kronan uppbackad med guld. Vår första centralbank, i Sverige kallad Riksbanken, grundades redan 1666. 1 år senare var banken i konkurs. På en av sedelarna gick att läsa:

Denne Credityf-sedels innehafwande hafwer i Stockholm Banco at fodra Ett hundrade Daler Silwfer Mynt

Innehavaren av sedeln kunde lösa in papperslappen, som representerade silvermyten, mot uppvisande och skulle då få sina mynt tillbaka igen. Papperslappen, valutan, representerade mynten, pengarna, så länge banken levde och frodades. Men, banken gick samma öde till mötes som så många andra banker skulle möte långt in på våra dagar.

Lax

Några hundra år senare var det återigen Riksbanken som tryckte sedlar. Denna gång med rosa färg. Färgen har gett smeknamnet ”lax” för 1000-kronorssedlar i Sverige. På den sedeln gick att läsa:

Sveriges Riksbank inlöser vid anfodran denna sedel å ett tusen kronor med guldmynt enligt lagen om rikets mynt av den 30 maj 1873


Lagen övergavs dock redan 27 september 1931, men sedlarna hade denna text fram till 1963.

Lakan

Nästa papperslapp var vit. Denna gång fick den smeknamnet ”lakan” av svenska folket. Borta var texten om att lösa in valutan mot riktiga pengar. Det är nu över 90 år sedan svensk valuta var uppbackad med riktiga pengar så som guld eller silver.

Hos oss på GoldSilver.com kan du däremot växla in dina moderna svenska pappersvaluta mot pengar: guld och silver.

Om författaren

Johnny Mellgren är GoldSilver.coms country manager för Sverige, Norge och Danmark.

Antal inlägg : 4

Kommentarer (1)

Kommentera artikeln

© 2010 Gold & Silver, Inc. Alla rättigheter reserverade.

Till toppen av sidan